1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Zobacz, jak zrobić nalewki we własnym domu!
fot. Pixabay

Zobacz, jak zrobić nalewki we własnym domu!

2 z 8
Nalewka z aronii...
fot. Pixabay

Nalewka z aronii

Składniki:
1 kg owoców aronii
0,5 l litra spirytusu
0,5 l wódki 40 proc.
600 g cukru
sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego
laska wanilii

Wykonanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc.
Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".

3 z 8
Nalewka z czarnej porzeczki...
fot. Pixabay

Nalewka z czarnej porzeczki

Składniki:
1,5 kg czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
700 g cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra wódki

Wykonanie:
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. Następnie zgnieść, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i pozostawić na kilka dni.
Dodać spirytus i pozostawić na około 4 tygodnie. Powstały płyn odlać do osobnego naczynia, zakręcić i zostawić. Do porzeczek dolać wódkę i pozostawić jeszcze na około 4 tygodnie. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.

Całość zmieszać z odlanym wcześniej płynem i przelać do wyparzonych uprzednio butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.
Nalewka doskonale smakuje podawana w kieliszkach. Jest też wspaniałym dodatkiem do ciast (m.in. nasączania biszkopta) i deserów oraz kawy.

4 z 8
Pigwówka - nalewka z pigwy...
fot. Pixabay

Pigwówka - nalewka z pigwy

Składniki:
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki
sok i skórka z połówki pomarańczy

Wykonanie:
Pigwę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki, wsypać do słoja i przesypać cukrem. Pozostawić w możliwie ciepłym miejscu na kilka dni.
Dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (bez białych fragmentów).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około
5 tygodni. Od czasu do czasu potrząsać słojem, aby wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć, a cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę i przelać do wyparzonych butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w chłodnym i zaciemnionym miejscu przez około pół roku.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Zobacz również

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna