
Zobacz, jak zrobić nalewki we własnym domu!

Nalewka z aronii
Składniki:
1 kg owoców aronii
0,5 l litra spirytusu
0,5 l wódki 40 proc.
600 g cukru
sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego
laska wanilii
Wykonanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc.
Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".

Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
1,5 kg czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
700 g cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra wódki
Wykonanie:
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. Następnie zgnieść, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i pozostawić na kilka dni.
Dodać spirytus i pozostawić na około 4 tygodnie. Powstały płyn odlać do osobnego naczynia, zakręcić i zostawić. Do porzeczek dolać wódkę i pozostawić jeszcze na około 4 tygodnie. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Całość zmieszać z odlanym wcześniej płynem i przelać do wyparzonych uprzednio butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.
Nalewka doskonale smakuje podawana w kieliszkach. Jest też wspaniałym dodatkiem do ciast (m.in. nasączania biszkopta) i deserów oraz kawy.

Pigwówka - nalewka z pigwy
Składniki:
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki
sok i skórka z połówki pomarańczy
Wykonanie:
Pigwę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki, wsypać do słoja i przesypać cukrem. Pozostawić w możliwie ciepłym miejscu na kilka dni.
Dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (bez białych fragmentów).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około
5 tygodni. Od czasu do czasu potrząsać słojem, aby wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć, a cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę i przelać do wyparzonych butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w chłodnym i zaciemnionym miejscu przez około pół roku.