
Jeżynówka - nalewka z jeżyn
Składniki:
1 kg jeżyn
600 g cukru
300 ml spirytusu
250 ml wódki
250 ml rumu
laska wanilii
Wykonanie:
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć na sitku. Przekładać warstwami do słoja przesypując cukrem. Słoik zakręcić i zostawić na tydzień. Następnie dodać spirytus, laskę wanilii i pozostawić na 3 tygodnie w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszać owoce lub potrząsać słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
Następnie powstały płyn zlać do butelki, a jeżyny lekko zgnieść i dodać wódkę z rumem. Pozostawić jeszcze na ok. tydzień.
Całość przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę, wymieszać z odlanym wcześniej spirytusem i przelać do butelek.
Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.

Nalewka z żurawiny
Składniki:
6 szklanek żurawiny
1 l wódki
0,5 l spirytusu
3 szklanki cukru
laska wanilii
3-5 goździków
Wykonanie:
Owoce żurawiny zgnieść, np. przy pomocy widelca. Zalać litrem wódki i pozostawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na ok. tydzień.
Następnie owoce wycisnąć przez lnianą szmatkę. Z wywaru odlać szklankę, wlać do garnka, dodać trzy szklanki cukru, laskę wanilii, goździki. Gotować na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wystudzić, wlać do pozostałej wódki i dodać 0,5 l spirytusu.
Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i dokładnie zakręcić. Pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka tygodni.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Smakuje doskonale jako samodzielny trunek albo dodatek do dań mięsnych i deserów.

Orzechówka
Składniki:
0,5 kg niedojrzałych orzechów włoskich w zielonych łupinach
150 g cukru
250 ml wódki
250 ml spirytusu
Wykonanie:
Orzechy z łupinami umyć i rozdzielić na mniejsze kawałki (można użyć w tym celu np. tłuczka do mięsa).
Przesypać do słoika, dodać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Orzechy powinny puścić w tym czasie sok.
Następnie dodać wódkę i spirytus i pozostawić wszystko w zamkniętym naczyniu na ok. 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko mieszać lub potrząsać naczyniem, aby wszystkie składniki mogły dokładnie się z sobą połączyć.
Odcedzić owoce przez grube sitko albo kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić. Leżakować przez ok. 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Doskonale działa na niestrawność.