5 z 8
Jeżynówka - nalewka z jeżyn...
fot. Pixabay

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

Składniki:
1 kg jeżyn
600 g cukru
300 ml spirytusu
250 ml wódki
250 ml rumu
laska wanilii

Wykonanie:
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć na sitku. Przekładać warstwami do słoja przesypując cukrem. Słoik zakręcić i zostawić na tydzień. Następnie dodać spirytus, laskę wanilii i pozostawić na 3 tygodnie w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszać owoce lub potrząsać słoikiem, aby cukier się rozpuścił.

Następnie powstały płyn zlać do butelki, a jeżyny lekko zgnieść i dodać wódkę z rumem. Pozostawić jeszcze na ok. tydzień.
Całość przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę, wymieszać z odlanym wcześniej spirytusem i przelać do butelek.
Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.

6 z 8
Nalewka z żurawiny...
fot. Pixabay

Nalewka z żurawiny

Składniki:
6 szklanek żurawiny
1 l wódki
0,5 l spirytusu
3 szklanki cukru
laska wanilii
3-5 goździków

Wykonanie:
Owoce żurawiny zgnieść, np. przy pomocy widelca. Zalać litrem wódki i pozostawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na ok. tydzień.
Następnie owoce wycisnąć przez lnianą szmatkę. Z wywaru odlać szklankę, wlać do garnka, dodać trzy szklanki cukru, laskę wanilii, goździki. Gotować na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wystudzić, wlać do pozostałej wódki i dodać 0,5 l spirytusu.
Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i dokładnie zakręcić. Pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka tygodni.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Smakuje doskonale jako samodzielny trunek albo dodatek do dań mięsnych i deserów.

7 z 8
Orzechówka...
fot. Pixabay

Orzechówka

Składniki:
0,5 kg niedojrzałych orzechów włoskich w zielonych łupinach
150 g cukru
250 ml wódki
250 ml spirytusu

Wykonanie:
Orzechy z łupinami umyć i rozdzielić na mniejsze kawałki (można użyć w tym celu np. tłuczka do mięsa).
Przesypać do słoika, dodać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Orzechy powinny puścić w tym czasie sok.
Następnie dodać wódkę i spirytus i pozostawić wszystko w zamkniętym naczyniu na ok. 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko mieszać lub potrząsać naczyniem, aby wszystkie składniki mogły dokładnie się z sobą połączyć.
Odcedzić owoce przez grube sitko albo kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić. Leżakować przez ok. 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Doskonale działa na niestrawność.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju