
Mojito [mohito]
Mojito to rodzaj koktajlu alkoholowego, pochodzącego z Kuby. Jego bazę stanowi biały rum, do którego dodaje się syrop cukrowy, limonkę, miętę, wodę gazowaną i kruszony lód.
Mojito jest uznawane za ulubiony napój pisarza Ernesta Hemingwaya.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Anchois [ąszła]
Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest to nieduża, bardzo tłusta ryba o ostrym zapachu i smaku. Serwuje się ją często na pizzy lub w makaronach, dodaje do oliwek, a także spożywa w wersji wędzonej, suszonej lub w postaci przetworów: filetów, koreczków i past.
W różnych krajach anchois jest różnie podawane, a także różnie nazywane - język angielski wprowadził własną pisownię: anchovies.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Quiche [kisz]
Quiche to rodzaj wytrawnego wypieku o kształcie placka. Składa się ze słonego kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Najbardziej znaną odmianą jest quiche lorraine - z boczkiem, szynką, tartym serem i jajkami.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Quesadillas [kesadijas]
Quesadillas, a właściwie quesadilla, to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj tortilli kukurydzianej zapieczonej z serem. Często do środka dodaje się dodatkowe składniki, takie jak warzywa, grzyby czy kiełbaski chorizo.
Tradycyjnie Quesadillas przygotowuje się w comalu - naczyniu meksykańskim przypominającym wklęsłą patelnię.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.