
Bolognese [bolonieze]
Bolognese tak naprawdę nie nazwa dania, lecz sosu. Podawany jest zawsze na ciepło z dowolnym rodzajem makaronu. W jego składzie obowiązkowo znaleźć się muszą pomidory i drobne kawałki mięsa, najczęściej w postaci mielonej. Sos doprawia się winem i ziołami, a sekretem jego smaku jest długie gotowanie.
Potrawa wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

De volaille [dewolaj]
De volaille to rodzaj kotleta panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na głębokim oleju. Sporządzany jest z roztłuczonej piersi kurczaka, zwijanej i nadziewanej oryginalnie jedynie masłem i koperkiem, ewentualnie z dodatkiem czosnku. W różnych wariantach do środka dodaje się także ser.
Chociaż polska nazwa sugeruje francuskie pochodzenie, de volaille wywodzi się ze wschodu i w większości języków świata nazywa się kotlet po kijowsku.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Fondue [fądi]
Fondue, choć znane jest przede wszystkim w wersji słodkiej (owoce + czekolada), w oryginale przyrządza się z gorącego sera i białego wina. W serowej masie zanurza się nadziane na widelec pieczywo lub warzywa i zjada prosto z garnka. Danie pochodzi z kuchni szwajcarskiej.
Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, co znaczy „roztapiać się”.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Espresso [espresso]
Espresso to w oryginale nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie. Napój uzyskuje się przez przepuszczenie 25-35 ml gorącej (90,5-96 °C) wody pod wysokim ciśnieniem przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca.
Espresso to również nazwa uzyskanej w ten sposób kawy, charakteryzującej się niewielką objętością i niezwykle intensywnym smakiem.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.