
Skorupki jaj do ochrony przed ślimakami
Jeśli w twoim ogrodzie masz problem ze ślimakami, wykorzystaj zaporę ze skorupek jaj. Wysyp je dookoła rośliny zaatakowanej przez ślimaka, a zobaczysz, że on raczej nie da rady się przedostać do swojego przysmaku. Co jakiś czas wysyp nowe skorupki, zwłaszcza po deszczu.

Skorupki jaj na kompost
Warto wrzucać skorupki po jajkach do przydomowego kompostu. W ten sposób wzbogaci się on o dodatkowe substancje odżywcze i materię organiczną oraz wapń.

Skorupki jaj jako nawóz
Skorupki jaj są idealnym i ekologicznym surowcem na naturalny nawóz. Raz na miesiąc można zmielone skorupki dodać do ziemi w doniczce lub w ogrodzie. Świetnie się sprawdzą też jako płynny nawóz. W tym celu skorupki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Do podlewania roślin doniczkowych i w ogrodzie można wykorzystać również wodę po gotowaniu jajek, ale tylko jeśli nie była posolona.
Uwaga: skorupek z jaj używamy wyłącznie do roślin, które lubią wapienną ziemię (np. lawenda). Nie można ich stosować do roślin, które lubią ziemię kwaśną (np. paprocie i inne rośliny doniczkowe, hortensje, azalie, różaneczniki).

Skorupki po jajkach jako środek do czyszczenia
Wysuszone na słońcu lub w piekarniku skorupki po jajkach mielimy w młynku do kawy, a następnie dodajemy do nich trzy szklanki sody oczyszczonej. Przed samym czyszczeniem dolejmy do nich ocet i wyczyśćmy przypalone miejsca! Środek doskonale wyczyści przypalenia, kamień z kabiny prysznicowej i zacieki w muszli klozetowej.