
Zdradzamy, jakie właściwości kryją się w skorupkach jaj i jak je wykorzystać w domu, w ogrodzie i przy pielęgnacji skóry oraz paznokci!

Skorupki jajek na podrażnioną skórę
Masz problemy skórne? Z pomocą przyjdzie okład ze skorupek jajek. W tym celu należy skorupki zalać octem i odstawić na dwa dni. Po upływie tego czasu skorupki staną się miękkie i bez problemu będzie można je przyłożyć na czerwoną i podrażnioną skórę. Uwaga, aby przygotować taki okład, nie mielimy skorupek!

Wrzuć skorupkę po jajku do kawy
Jeśli masz problemy żołądkowe i nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, dodaj do niej zmielone skorupki po jajkach lub w całości. W ten sposób wzmocnisz aromat kawy, a wapń zneutralizuje jej kwasowy odczyn, co będzie łagodniejsze dla twojego żołądka.

Skorupki jajka jako naturalny wybielacz
Jeśli potrzebujesz wybielić ubrania, a nie chcesz używać drażniącej chemii, spróbuj ze skorupkami jajek. Wystarczy, jak wrzucisz je do lnianego worka, a następnie do pralki wypełnionej ubraniami. Efekty z pewnością będą zadowalające!