Skorupki jaj są bogatym źródłem wapnia, fluoru, żelaza i wielu innych witamin. To cenny suplement diety, a każdy wie, że ich spożywanie świetnie wpływa na układ kostny. To jednak niejedyne ich zastosowanie. Zobacz, co możesz zrobić ze skorupkami jaj.
Dowiedz się więcej:
Co warto wiedzieć o skorupkach jajek?
Skorupka stanowi 9-12% wagi całego jajka. Ich kolor jest uzależniony od genów danej kury - te o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, te o ciemnych piórach natomiast znoszą jajka beżowe i brązowe. Kolor skorupki nie ma znaczenia w walorach smakowych i zdrowotnych jajek.
Skorupki po jajkach są bogate w wiele składników mineralnych:
- sole wapnia,
- magnez,
- fosfor,
- selen,
- miedź,
- cynk,
- molibden,
- siarka,
- krzem.
Jak przygotować skorupki jajek do ich użycia?
Ważne jest, aby skorupkę jajka bardzo dokładnie opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez minimum 15 minut. Następnie je osuszyć i zmielić np. w młynku do kawy.
Drugim sposobem jest wyparzanie w piekarniku w temperaturze 100 stopni również przez około 15 minut. Zmielone skorupki jajek należy przechowywać w zamkniętym słoiku.
Dlaczego warto jeść jajka? Oto 6 powodów, dla których nie może zabraknąć ich w diecie
