
Ceny warzyw tej wiosny niejednego mogą przysporzyć o zawrót głowy. Komu marzy się dzienna dawki świeżych warzyw, musi się przygotować na spory wydatek. Wszystko to spowodowane jest najpierw suszą, teraz opadami deszczu i podtopieniami, a na dodatek rosnącymi cena paliwa.

Najbardziej zszokować może cena pietruszki. To - wydawać by się mogło powszechne warzywo - w tym roku w zakopiańskich warzywniakach kosztuje aż 21 zł za kilogram! Cena powala. Tym bardziej, gdy porównany mą z innymi produktami. Np. za schab bez kości zapłacimy 18 zł za kilogram. Pamiętacie taką akcję, żeby pietruszka była droższa od schabu?

A jednak - ci co chcą upichcić zwykły rosół, bez pietruszki się nie obejdą. Górale więc płacą i płaczą. Sami sprzedawcy przyznają, że takie ceny za pietruszkę nie widzieli jeszcze nigdy.

Szokująca może być także cena kapusty - 7 zł za kilogram. A to oznacza, że za główkę kapusty przyjedzie nam czasami zapłacić 30 zł (w zależności od wagi). Gdy do tego dorzucimy trochę pietruszki, bardziej się opłaci pójść do restauracji, niż gotować obiad w domu...