Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Piękna zorza nad Polską! Złapaliśmy ją nad Jeziorem Sławskim!

Piękna zorza nad Polską! Złapaliśmy ją nad Jeziorem Sławskim!

Kto odda krew przed meczem Wisły, dostanie nagrody

Kto odda krew przed meczem Wisły, dostanie nagrody

Polecamy

Dziś ruszyły MŚ w hokeju. Polacy wracają po 22 latach, Czerkawski zabrał głos

ROZMOWA
Dziś ruszyły MŚ w hokeju. Polacy wracają po 22 latach, Czerkawski zabrał głos

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Cool KIds Of Death wystąpią 3 grudnia w Hype Parku [WIDEO]

Cool KIds Of Death wystąpią 3 grudnia w Hype Parku [WIDEO]