Obiad bez mięsa. TOP 15 pomysłów na jarskie dania obiadowe naszych Czytelników [PRZEPISY]
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk):
230 g mąki
230 ml mleka
2 jajka
180 ml wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
2 cebule
2 łyżki masła
500 g pieczarek
500 g białej kapusty
pieprz, sól
Dodatkowo
bułka tarta i olej do smażenia
Wykonanie
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia.
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta.
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"