1 z 17
Przewijaj galerię w dół
TOP 15 pomysłów na jarskie dania obiadowe naszych...
fot. Fot. archiwum

TOP 15 pomysłów na jarskie dania obiadowe naszych Czytelników. Jeżeli macie ochotę na obiad bez mięsa - te przepisy są dla Was!

2 z 17
Makaron z grzybami i serem...
fot. Fot. 123 RF

Makaron z grzybami i serem

Składniki
1/2 kg borowików (mogą być mrożone)
25 dag makaronu rurki (lub innego)
25 dag sera żółtego (gouda)
duża cebula
20 dag masła
szklanka śmietanki kremówki
sól, pieprz, wegeta
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Borowiki pokroić na ćwiartki, sparzyć około 2 minut i odcedzić. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać borowiki, dusić około 7-10 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Do borowików dolać śmietankę i przyprawić do smaku. Dołożyć makaron, posypać pietruszką, wszystko delikatnie podgrzać około 2 minut (jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać śmietanki). Tak przygotowaną potrawę posypać utartym żółtym serem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

3 z 17
Proste łazanki z kapustą i pieczarkami...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Proste łazanki z kapustą i pieczarkami

Składniki
większa główka białej kapusty
2 cebule
6-8 pieczarek
300 g makaronu świderki
sól, pieprz, kminek mielony
łyżka masła
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

4 z 17
Krokiety z kapustą i pieczarkami...
fot. Fot. Stanisław Romek

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki na naleśniki (8-10 sztuk): 
230 g mąki 
230 ml mleka 
2 jajka 
180 ml wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
2 łyżki oleju
Składniki na farsz: 
2 cebule 
2 łyżki masła 
500 g pieczarek 
500 g białej kapusty 
pieprz, sól

Dodatkowo
bułka tarta i olej do smażenia

Wykonanie 
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.  
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia. 
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta. 
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony  na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru. 
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jarosław Kaczyński w Wierzchosławicach na finiszu kampanii prezydenckiej

Jarosław Kaczyński w Wierzchosławicach na finiszu kampanii prezydenckiej

Zakopane i okoliczne miejscowości stworzą wspólną markę. Zyskają turyści i miejscowi

Zakopane i okoliczne miejscowości stworzą wspólną markę. Zyskają turyści i miejscowi

Teatr Groteska czeka przeprowadzka. Tak będzie wyglądała jego nowoczesna siedziba

Teatr Groteska czeka przeprowadzka. Tak będzie wyglądała jego nowoczesna siedziba

Zobacz również

Zakopane i okoliczne miejscowości stworzą wspólną markę. Zyskają turyści i miejscowi

Zakopane i okoliczne miejscowości stworzą wspólną markę. Zyskają turyści i miejscowi

Jak ludzie w przyszłości będą dbać o zdrowie? Odpowiada Anna Lewandowska

Jak ludzie w przyszłości będą dbać o zdrowie? Odpowiada Anna Lewandowska