
TOP 15 pomysłów na jarskie dania obiadowe naszych Czytelników. Jeżeli macie ochotę na obiad bez mięsa - te przepisy są dla Was!

Makaron z grzybami i serem
Składniki
1/2 kg borowików (mogą być mrożone)
25 dag makaronu rurki (lub innego)
25 dag sera żółtego (gouda)
duża cebula
20 dag masła
szklanka śmietanki kremówki
sól, pieprz, wegeta
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Borowiki pokroić na ćwiartki, sparzyć około 2 minut i odcedzić. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać borowiki, dusić około 7-10 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Do borowików dolać śmietankę i przyprawić do smaku. Dołożyć makaron, posypać pietruszką, wszystko delikatnie podgrzać około 2 minut (jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać śmietanki). Tak przygotowaną potrawę posypać utartym żółtym serem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Proste łazanki z kapustą i pieczarkami
Składniki
większa główka białej kapusty
2 cebule
6-8 pieczarek
300 g makaronu świderki
sól, pieprz, kminek mielony
łyżka masła
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk):
230 g mąki
230 ml mleka
2 jajka
180 ml wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
2 cebule
2 łyżki masła
500 g pieczarek
500 g białej kapusty
pieprz, sól
Dodatkowo
bułka tarta i olej do smażenia
Wykonanie
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia.
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta.
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"