
Obiad na słodko! TOP 15 przepisów naszych Czytelników. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Na kolejnych stronach znajdziesz przepisy.

Pierogi z serem na słodko. Łatwe i pyszne
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
Dodatkowo
100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem
Składniki dla 2-3 osób
1/2 kg białego sera półtłustego
2 jaja
1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub 1 kubek mąki
1 łyżka masła
1-2 łyżeczki bułki tartej
cukier puder lub krystaliczny do posypania
sól do wrzątku
Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać. Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć kluseczki na inny półmisek, polać je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza
Składniki
75 dag twarogu
15 dag mąki
15 dag kaszy manny
2 jajka
30 dag powideł śliwkowych
5 dag masła
5 dag bułki tartej
5 dag cukru
Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.