Obiad z produktów z puszki. Pomysły na dania obiadowe z warzyw z puszki [PRZEPISY]
Pożywna zupa z cieciorki z puszki
Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. Jasmeen)
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżka oleju
sól morska
pieprz czarny ziarnisty
100 ml śmietany 18%
Wykonanie
Na początek drobno posiekać cebulę, a pora pokroić w półplasterki. Następnie podsmażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusić około 10 minut. W tym samym czasie w garnku ugotować około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypać odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotować około 9 minut.
Następnie odlać dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę, którą wlać do garnka z zupą i gotować jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować garść makaronu.
Gotową zupę przelać na talerze, a następnie dodać ugotowany makaron i świeży tymianek.