Obiad z produktów z puszki. Pomysły na dania obiadowe z warzyw z puszki [PRZEPISY]
Obiad z cieciorką z puszki i indykiem w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g makaronu penne
400 g fileta z indyka
1 puszka gotowanej cieciorki (np. Jasmeen)
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku suszonego
6 listków świeżej bazylii
100 g mozzarelli
sól
pieprz
Wykonanie:
Fileta z indyka pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie ugotować makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, ułożyć ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypać mozzarellą i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Podawać z listkami bazylii.