5 z 11
Poprzednie
Następne
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]
Małdrzyki krakowskie Pauliny Nosek
Składniki
50 dag półtłustego twarogu
otarta skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
jajko
żółtko
szczypta soli
łyżka miękkiego masła
3 czubate łyżki mąki
masło klarowane do smażenia
ulubione owoce
słodka, gęsta śmietana
Wykonanie
Do miski przełożyć twaróg, dodać masło, jajko i żółtko, odrobinkę soli, cukier z wanilią oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać trzy łyżki masła klarowanego. Łyżką zamoczoną w oleju nabierać ciasto, układać na patelni placuszki i delikatnie spłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
Odsączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z ulubionymi, sezonowymi owocami i śmietaną. Posypać cukrem.