https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Od orkiszu droga do chleba

Marek Podraza
Od orkiszu droga do chlebaPiękny chleb orkiszowy wypiekli uczniowie  Justyna Augustyn, Patrycja Plata i Eryk Dyląg
Od orkiszu droga do chlebaPiękny chleb orkiszowy wypiekli uczniowie Justyna Augustyn, Patrycja Plata i Eryk Dyląg Sławomir Ornatowski
Jak cenny jest chleb w naszym życiu, wiemy wszyscy doskonale. Szczególnie dużo o tym mówi się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej. Od nowego roku szkolnego uczniowie nauczą się take produkcji win. Sieją orkisz, z którego powstaje chleb

Co roku szkoła organizuje obchody Tygodnia Chleba. To wyjątkowa uroczystość, która jest wpisana w kalendarz cyklicznych imprez w szkole. Temat chleba związany jest bezpośrednio z uprawą ekologicznego orkiszu w przyszkolnym gospodarstwie ekologicznym. - Szkoła przez cały czas utrzymuje gospodarstwo o powierzchni ponad 35 ha. Istniejemy od 1946 roku i właśnie zbliżamy się do jubileuszu 70-lecia szkoły - podkreśla Józef Warchoł, dyrektor ZSCKR w Bystrej. 

Obecnie w czterech klasach technikum uczy się ponad 90 uczniów na kierunku technik architektury krajobrazu i technik żywienia i usług gastronomicznych.  - Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poznają m.in. tajniki prowadzenia restauracji. Uczą się organizacji imprez gastronomicznych - mówi dyrektor.

Nauczysz się zakładać winnicę i uprawiać zielnik

Nowością od września będzie  enoturystyka, czyli turystyka winiarska.  W czasie dodatkowych zajęć uczniowie dowiedzą się, jak założyć m.in. winnicę. W planach są też wyjazdy do  winnic na terenie Podkarpacia i Małopolski. Szkoła jako jedyna w powiecie kształci na kierunku technik architektury krajobrazu. Uczniowie w doskonale wyposażonych pracowniach projektują i wykonują prace na terenach zielonych. W ramach tego kierunku wprowadzono  kolejną innowację. Nowością  będzie nauka uprawy  i wykorzystanie roślin zielarskich. - Uczniowie poznają technologie uprawy ziół,  projektowanie ogrodów ziołowych. Będą się też uczyć o zastosowaniu ziół w kuchni, kosmetyce i medycynie - wyjaśnia dyrektor.

Będą kursy dla przyszłych kucharzy i florystów

Od września ruszamy także z darmowymi kursami kwalifikacyjnymi dla dorosłych w ramach kwalifikacji kucharza i florysty. Zapraszamy do nas wszystkich chętnych na dni otwarte szkoły 28 kwietnia  -  zaprasza dyrektor. Wtedy będzie można przekonać się, jakie warunki kształcenia czekają na przyszłych adeptów zawodów oferowanych przez szkołę. a 

 

Źródło: Gazeta Krakowska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska