Co roku szkoła organizuje obchody Tygodnia Chleba. To wyjątkowa uroczystość, która jest wpisana w kalendarz cyklicznych imprez w szkole. Temat chleba związany jest bezpośrednio z uprawą ekologicznego orkiszu w przyszkolnym gospodarstwie ekologicznym. - Szkoła przez cały czas utrzymuje gospodarstwo o powierzchni ponad 35 ha. Istniejemy od 1946 roku i właśnie zbliżamy się do jubileuszu 70-lecia szkoły - podkreśla Józef Warchoł, dyrektor ZSCKR w Bystrej.
Obecnie w czterech klasach technikum uczy się ponad 90 uczniów na kierunku technik architektury krajobrazu i technik żywienia i usług gastronomicznych. - Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poznają m.in. tajniki prowadzenia restauracji. Uczą się organizacji imprez gastronomicznych - mówi dyrektor.
Nauczysz się zakładać winnicę i uprawiać zielnik
Nowością od września będzie enoturystyka, czyli turystyka winiarska. W czasie dodatkowych zajęć uczniowie dowiedzą się, jak założyć m.in. winnicę. W planach są też wyjazdy do winnic na terenie Podkarpacia i Małopolski. Szkoła jako jedyna w powiecie kształci na kierunku technik architektury krajobrazu. Uczniowie w doskonale wyposażonych pracowniach projektują i wykonują prace na terenach zielonych. W ramach tego kierunku wprowadzono kolejną innowację. Nowością będzie nauka uprawy i wykorzystanie roślin zielarskich. - Uczniowie poznają technologie uprawy ziół, projektowanie ogrodów ziołowych. Będą się też uczyć o zastosowaniu ziół w kuchni, kosmetyce i medycynie - wyjaśnia dyrektor.
Będą kursy dla przyszłych kucharzy i florystów
Od września ruszamy także z darmowymi kursami kwalifikacyjnymi dla dorosłych w ramach kwalifikacji kucharza i florysty. Zapraszamy do nas wszystkich chętnych na dni otwarte szkoły 28 kwietnia - zaprasza dyrektor. Wtedy będzie można przekonać się, jakie warunki kształcenia czekają na przyszłych adeptów zawodów oferowanych przez szkołę. a
Źródło: Gazeta Krakowska