Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W Krakowie odbyło się starcie najlepszych kucharzy, kelnerów, barmanów i cukierników!

Marcin Banasik
Marcin Banasik
Konkurs jest organizowany we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni
Konkurs jest organizowany we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni Joanna Urbaniec
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie na os. Złotej Jesieni 16 odbył się Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Hasło tegorocznej i XXV już edycji wydarzenia to "Powróćmy jak za dawnych lat...". 8 marca młodzi amatorzy wszystkiego co związane z kuchnią walczyli o tytuł najlepszego kucharza, cukiernika, kelnera, a także barmana. Zawodnicy od godzin porannych w pocie czoła prezentowali swoje umiejętności. Po kilku godzinach starań i pieczołowitej pracy zostały zaprezentowane potrawy, które wyczarowali młodzi kucharze.

Rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów

Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie już po raz XXV zorganizowała międzyszkolny konkurs gastronomiczny, którego celem jest między innymi rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia estetyki i piękna, popularyzacja świadomego i odpowiedzialnego uczestnictwa w mediach społecznościowych oraz dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych.

XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem "Powróćmy jak za dawnych lat ..." odbywa się w dniach 7-9 marca.

- Przyświeca nam idea integracji szkół kształcących młodzież w zawodach szkolnictwa branżowego: kucharza, technika żywienia i usług gastronomicznych, cukiernika, kelnera, technika usług kelnerskich, barmana, technika technologii żywności nie tylko w kraju, ale również poza jego granicami. Konkurs jest organizowany we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni - mówi Agnieszka Kosek-Kotula, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Celem konkursu jest:

  • propagowanie różnorodności potraw i napojów,
  • dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
  • doskonalenie umiejętności stosowania technologii informatycznych,
  • pogłębianie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • rozwijanie kreatywności,
  • wyrabianie poczucia estetyki i piękna,
  • integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
  • nawiązywanie współpracy ze szkołami z zagranicy.

W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół kształcących w branżach HGT i SPC. Z każdego typu szkoły można zgłosić jednego ucznia (np.: z branżowej szkoły I stopnia, technikum) z opiekunem - nauczycielem zawodu. Za udział w konkursie uczestnicy i ich opiekunowie otrzymują dyplomy, a laureaci nagrody rzeczowe.

Drożejące mieszkania w Polsce

od 7 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska