MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Odrobina Włoch w Krakowie

Katarzyna Kojzar
Katarzyna Kojzar
fot. Wojciech Matusik
Siedem win, pięć małych potraw, dwie godziny rozmów i degustacji - tak wyglądał wtorkowy wieczór w Pracowni Pod Baranami. Miłośnicy trunku próbowali tam specjałów z winnicy Vinicola Mediterranea z włoskiej Apulii.

Apulia to malowniczy region Włoch, usytuowany na południu, w samym "obcasie" kraju. To miejsce pełne słońca, dobrego jedzenia i pysznego, choć często niedocenianego, wina. Nie jest regionem wiodącym w produkcji trunku, ale można znaleźć tam niezwykle interesujące propozycje. Wyjątkowo w tym przypadku surowość czy nawet nijakość nie są obelgami - wręcz przeciwnie, sprawiają, że wina z Apulii są unikatowe i niepowtarzalne. Przekonali się o tym uczestnicy degustacji, która odbyła się Pod Baranami z inicjatywy przedstawicieli winnicy Vinicola Mediterranea oraz krakowskiego Stowarzyszenia Kobiety i Wino.

Jako pierwsze zostało podane Chardonnay Laurora, białe wytrawne wino o delikatnym i owocowym zapachu. W smaku ciekawe, dość zdecydowane i idealnie pasujące do przystawek oraz dań z ryb.
Później do kieliszków trafiło różowe Legrazie ze szczepów Negroamaro i Malvasia Nera. Trunek o bardzo owocowym aromacie i delikatnym, przyjemnym smaku, wspaniale łączącym się z owocami morza czy zupami rybnymi.
Kolejne wina były winami czerwonymi -Donvito Prestige, Primitivo Febo, Primitivo di Manduria Primoduca, Salice Riserva Ilgranduca i Negroamaro Emozione.
Przeważały szczepy Primitivo oraz Negroamaro - najbardziej popularne w Apulii.

Dodatkowo na talerzach gości pojawiły się małe przekąski. Tartaletka z musem z wątróbki i granatem, krem z łososia na pumperniklu, zupa z homara, suszona kiełbasa i dojrzewające sery - takie przysmaki zaproponował Miguel Moreira, szef kuchni, który skomponował menu. Każda z potraw odpowiednio łączyła się z degustowanymi winami, wpływając na ich smak.

- Praca z winem to podróże, ciągła edukacja, bycie na bieżąco ze wszystkimi zmianami - podkreśla organizatorka spotkania, prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino, Monika Bielka-Vescovi. Dlatego też takie degustacje pozwalają miłośnikom trunku na jego lepsze poznanie i odkrycie nowych smaków.

Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska