„Garlicki Lamus” służy jednak nie tylko produkcji wina, ale przede wszystkim edukacji studentów krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego oraz prowadzeniu badań z zakresu uprawy winorośli oraz enologii. Odbywają się tam szkolenia, warsztaty i pokazy cięcia winorośli, osoby zainteresowane enologią mogą wziąć udział w degustacjach moderowanych.
Święto winobrania zorganizowane przez Stację Doświadczalną Katedry Ogrodnictwa URK w Garlicy Murowanej było też okazją do zapoznania się z działalnością winnic prowadzonych przez absolwentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Winnica „Garlicki Lamus” znajduje się w malowniczej wsi Garlica Murowana, na terenie Parku Krajobrazowego „Dolinki Krakowskie”. Jej nazwa pochodzi od zabytkowego budynku z XVII wieku, który dawniej pełnił funkcję wieży bramnej, a później – lamusa. W latach 80. XX wieku obiekt ten został przebudowany i dostosowany do potrzeb administracyjnych gospodarstwa. Funkcję taką pełni do dzisiaj.
Pierwsze winorośle posadzono tu w 2007 roku, było to zaledwie 250 sztuk w pięciu odmianach: Muskat Odesski, Seyval Blanc, Jutrzenka, Regent i Marechal Foch. Miejsce to miało być początkowo uzupełnieniem kolekcji roślin sadowniczych, która znajduje się na terenie Stacji Doświadczalnej w Garlicy Murowanej, ale wkrótce stało się winnicą z prawdziwego zdarzenia.
W kolejnych latach winnica została powiększona do 1,5 hektara. Obecnie rośnie tam ponad 4000 krzewów w 15 odmianach. Od 2013 roku winnica zarejestrowana jest jako producent wina sprzedawanego pod marką Uniwersyteckie Grono.
„Produkujemy wina spokojne: białe, czerwone i rose, a począwszy od sezonu 2024/25 - wina musujące, tradycyjną metodą szampańską. Wina są certyfikowane, co pozwala na ich sprzedaż z dokładną informacją o szczepie i roczniku" - opisują przedstawiciele winnicy.
Jedz sezonowo
