Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orkiszowe muffinki [PRZEPIS]

Andżelika Knop
Orkiszowe muffinki

Orkiszowe muffinki to idealna przekąska do pracy - mówi Andżelika Knop. Prowadzi blog

http://wzielonejkuchni.com/

Orkiszowe muffinki z zielonymi oliwkami

Składniki

  1. 150 g mąki orkiszowej
  2. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. szczypta pieprzu
  4. łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  5. kabanosy
  6. 100 g zielonych oliwek
  7. 100 g startego parmezanu
  8. jajko
  9. 180 ml mleka

Wykonanie

Do miski przesiać mąkę orkiszową. Dodać proszek do pieczenia, czosnek niedźwiedzi i pieprz. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, dodać je do miski. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem. Oliwki pokroić na małe kawałeczki. Do suchych składników dodać oliwki, parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszać.
Do formy na muffinki wykładać ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska