Orkiszowe muffinki to idealna przekąska do pracy - mówi Andżelika Knop. Prowadzi blog
http://wzielonejkuchni.com/Orkiszowe muffinki z zielonymi oliwkami
Składniki
- 150 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- kabanosy
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g startego parmezanu
- jajko
- 180 ml mleka
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę orkiszową. Dodać proszek do pieczenia, czosnek niedźwiedzi i pieprz. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, dodać je do miski. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem. Oliwki pokroić na małe kawałeczki. Do suchych składników dodać oliwki, parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszać.
Do formy na muffinki wykładać ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN