Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostatki 2018. Jak zrobić pyszne śledzie na ostatki [PRZEPISY]

AH
Przepis na śledzie z musztardą francuską i majerankiemAutor: Wioletta GrzelkaSkładniki:3-4 filety śledziowe (mogą być w oleju)1-2 cebule6-8 łyżeczek musztardy francuskiejczubata łyżeczka majeranku3-4 plasterki cytrynyszczypta cukru4-6 łyżek oliwy z oliweknatka pietruszki do przybraniaWykonanie:Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut.Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.
Przepis na śledzie z musztardą francuską i majerankiemAutor: Wioletta GrzelkaSkładniki:3-4 filety śledziowe (mogą być w oleju)1-2 cebule6-8 łyżeczek musztardy francuskiejczubata łyżeczka majeranku3-4 plasterki cytrynyszczypta cukru4-6 łyżek oliwy z oliweknatka pietruszki do przybraniaWykonanie:Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut.Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki. Wioletta Grzelka
Ostatki 2018. Świętowanie ostatniego weekendu karnawału to doskonały pomysł na spotkanie się z przyjaciółmi, rodziną czy znajomymi. To też często wyzwanie kulinarne, szczególnie dla tych, którzy nie lubią gotować. Problemy z przekąskami na ostatkowym stole rozwiązują jednak śledzie, które będą smakować wszystkim! Zobacz galerię TOP 10 najlepszych przepisów na potrawy ze śledziami i zachwyć swoich gości.

ZOBACZ KONIECZNIE:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska