https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS z 15.03: Sałatka jarzynowa 250 g. Sprawdź, czy masz ten produkt

Redakcja Strefy Biznesu
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sałatki jarzynowej
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sałatki jarzynowej Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w piątek, 15.03 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sałatki jarzynowej. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. Zwróć uwagę, że GIS ostrzega przed określonym produktem lub jego partią.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 15.03: Sałatka jarzynowa 250 g

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: Sałatka jarzynowa 250 g

  • Numer partii: 31 03 2024 047.AN
    Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024
    Kod kreskowy: 5906734899833

Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
W dniu 13.03.2024 r. bezpośrednio po otrzymaniu informacji dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. W sklepach sieci POLOmarket umieszczono informację dla klientów, którzy zakupili kwestionowany produkt o możliwości jego zwrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sałatki jarzynowej

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska