10 najczęstszych grzybowych pomyłek - PORÓWNANIE NA ZDJĘCIACH
Natura nam grzybobrania nie ułatwiła i grzyby jadalne mają swoje niejadalne lub trujące (czasem śmiertelnie) odpowiedniki.
Grzybobranie: co może się pomylić z czym?
GRZYBY JADALNE - GRZYBY NIEJADALNE
- czubajka kania, gąska zielonka, gołąbek - muchomor zielonawy (sromotnikowy)
- czubajka kania - muchomor plamisty
- pieprznik jadalny (kurka) - lisówka pomarańczowa
- borowik szlachetny - goryczak żółciowy
- pieczarka polna, dwuzarodnikowa, zaroślowa - pieczarka żółtawa
- mleczaj rydz - mleczaj wełnianka
- opieńka miodowa - maślanka wiązkowa
- gąska zielonka - gąska siarkowa
- smardz jadalny - piestrzenica kasztanowata
- Czubajka kania - czubajeczka ostrołuskowa, czubajka czerwieniejąca
10 najczęstszych grzybowych pomyłek - zdjęcia grzybów
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
QUIZ Jadalny czy niejadalny? Sprawdź, jak dobrze znasz się na grzybach!
Zatrucie grzybami - objawy
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby,
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
- śpiączka
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala.
QUIZ Jadalny czy niejadalny? Sprawdź, jak dobrze znasz się na grzybach!
TOP 8 najbardziej trujących grzybów w polskich lasach. Niekt...

Wideo