Do owocowych kurczaków nie trzeba już dużo dodawać, by były idealne. Wyjdzie fantastyczny obiad - mówi Dorota Wójcika, autorka bloga Daktyle w Czekoladzie.
Składniki na kurczaka
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- 3/4 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- małe jabłko
- 4 sztuki śliwek kalifornijskich
Owocowy dodatek
- 4 jabłka
- ok. 10 sztuk śliwek kalifornijskich
Składniki na sos
- 100 g świeżej żurawiny
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki miodu
Wykonanie
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z majerankiem, natrzeć po wierzchu. Jabłko obrać, pokroić na grubą kostkę, dodać śliwki, nadziać kurczaka.
Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 1 i 1/2 godz.
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić. Żurawinę na sos umyć, przełożyć do rondelka. Dodać drobno pokrojoną połowę jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia. Krótko zmiksować blenderem.
Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news