
Herbata z czekoladą
- czarna herbata - 1 łyżeczka
- 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- pół łyżeczki startego kardamonu
- 1-2 łyżeczki miodu do dosłodzenia
Rozpuścić czekoladę w niewielkim naczyniu w kąpieli wodnej. Herbatę umieścić w zaparzaczu i zalać wrzątkiem. Parzyć 5 minut. Do herbaty wlać rozpuszczoną czekoladę, dodać kardamon. Dodać miód i wymieszać.

Herbata z cynamonem i jabłkiem
- łyżeczka czarnej herbaty
- łyżeczka suszonego jabłka i jeden plasterek świeżego
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
- łyżeczka miodu
Składniki umieścić w zaparzaczu. Zalać wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem 4-5 minut. Dodać miód i wrzucić świeże jabłko. Przykryć na 3 min.

Herbata zielona z malinami imbirem i miętą
- łyżeczka zielonej herbaty
- kilka sztuk świeżych malin (mogą być mrożone)
- plasterek imbiru
- kilka listków mięty
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki umieścić w zaparzaczu. Zalać lekko przestudzoną wodą (o temperaturze ok. 90°C ) i zaparzać (pod przykryciem) ok 5 minut. Dodać miód.