Spis treści
Pająki różnią się między sobą kształtem i rozmiarem. Na świecie jest ich kilkadziesiąt tysięcy gatunków. Choć kojarzą nam się z ukąszeniem, to ich znaczna część wcale nie lubuje się w atakowaniu człowieka. Niektóre z nich są jadowite, ale w Polsce raczej ciężko o osobniki, których jad sieje grozę.
Pająk przyjacielem ogrodu? Pomaga eliminować szkodniki
Każdy ogrodnik chce, aby jego uprawy były zadbane. O ile tępimy większość szkodników roślin, o tyle pająki do nich nie należą. Wręcz przeciwnie, pomagają pozbywać się tych najbardziej uciążliwych owadów. Niektóre gatunki zjadają mszyce, mrówki oraz kleszcze. Pająki najczęściej łapią ofiarę w sieć, polują na nią lub obezwładniają specjalną substancją.
Pająki ogrodowe. Sprawdź, jakie znajdziesz w Polsce
Wśród zakątków drzew i roślin możemy znaleźć różne gatunki pająków. Najczęściej zaznaczają swoją obecność, wijąc sieci. W Polsce do najpopularniejszych okazów ogrodowych należą:
- krzyżak łąkowy,
- krzyżak ogrodowy,
- tygrzyk paskowany,
- kolczak zbrojny,
- strojniś nadobny,
- bagnik nadwodny.
Pająki, choć niektóre mają jad, same w sobie nie są szkodliwe, pozostawione w ogrodzie i nieprowokowane będą bardziej sprzymierzeńcami, niż wrogami. Nawet jeśli w poczuciu zagrożenia ugryzą człowieka, prędzej wywoła to niewielki swędzący obrzęk, który się zagoi. Wyjątkiem może być kolczak zbrojny, tu konsekwencje starcia z jego aparatem gębowym są bolesne. Ból występuje natychmiast i określa się go jako ostry i piekący. Do tego dochodzą obrzęk, rumień i swędzenie, nie są to jednak objawy śmiertelne dla ludzi.
W przeważającej części pająki w ogrodzie to dobra rzecz. Nawet jeśli wzdrygasz się na ich widok, mogą być niezwykle korzystne. Uwielbiają jeść i nie są wybredne, jeśli chodzi o codzienne posiłki. Bez względu na swoją reputację, ich celem nie jest uprzykrzanie nam życia, wolą skupiać się na „przeżuwaniu” owadów, mniej interesują je ogrodowe warzywa i owoce, przekonuje Justyna Madan, Strefa Agro.
Dlaczego warto zostawić pająki w ogrodzie?
Większość ogrodowych stawonogów żywi się owadami, a więc rośliny w fazie rozwoju nie stanowią dla nich łakomego kąska. Obecność pająków przynosi największe korzyści w sytuacji, gdy uprawy atakują plagi szkodników. Mogą pomóc pozbyć się mszyc, przędziorków, a nawet uciążliwych dla samego człowieka komarów. Konsumpcja innych owadów ma jednak swoje minusy - mogą np. zjeść pożyteczne dla środowiska pszczoły.
Pająki jedzą inne insekty, co sprawia, że rośliny mogą rzadziej chorować. Redukowane są szkodliwe patogeny i bakterie, które mogłyby przenosić się na dalsze gatunki kwiatów czy drzew.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
