https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem

Koło Gospodyń Wiejskich Szczytnik-Kolonia
Potrawy wigilijne tradycyjne. Przepis na wigilijne paluszki z makiem.

Polecamy przepis na wigilijne paluszki z makiem od Koła Gospodyń Wiejskich w Szczytniku-Koloni (gmina Proszowice).

Składniki na masę makową

  • 1/2 szklanki maku
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru

Składniki na paluszki

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kieliszka oleju

Mak zalać wodą i gotować do czasu aż będzie miękki. Dwa razy przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i przepuścić jeszcze raz. Mleko zagotować i dodać do maku, by powstał mus.

Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować wałeczki i odrywać po trochę, by powstały ,,paluszki”. Wrzucić na osolona wodę i dość długo gotować. Gorące paluszki połączyć z masą makową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska