Polecamy przepis na wigilijne paluszki z makiem od Koła Gospodyń Wiejskich w Szczytniku-Koloni (gmina Proszowice).
Składniki na masę makową
- 1/2 szklanki maku
- szklanka mleka
- łyżka cukru
Składniki na paluszki
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 kieliszka oleju
Mak zalać wodą i gotować do czasu aż będzie miękki. Dwa razy przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i przepuścić jeszcze raz. Mleko zagotować i dodać do maku, by powstał mus.
Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować wałeczki i odrywać po trochę, by powstały ,,paluszki”. Wrzucić na osolona wodę i dość długo gotować. Gorące paluszki połączyć z masą makową.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?