Panie ze stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce proponują zrobić na zimę kiszoną paprykę
Składniki
- 3 kg strąków czerwonej papryki
- 5 zielonych ogórków
- 6 ząbków czosnku
- 6 dag soli
- baldachy kopru
- liście chrzanu
- 3 litry wody
Wykonanie
Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja włożyć ogórki i paprykę przekładając liśćmi chrzanu, koprem i czosnkiem. Wodę zagotować z solą, wrzącą zalać warzywa, obciążyć, pozostawić w temperaturze pokojowej dwa dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN