https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Papryka kiszona [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Papryka kiszona

Panie ze stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce proponują zrobić na zimę kiszoną paprykę

Składniki

  • 3 kg strąków czerwonej papryki
  • 5 zielonych ogórków
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 dag soli
  • baldachy kopru
  • liście chrzanu
  • 3 litry wody

Wykonanie

Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem. Do kamiennego garnka lub szklanego słoja włożyć ogórki i paprykę przekładając liśćmi chrzanu, koprem i czosnkiem. Wodę zagotować z solą, wrzącą zalać warzywa, obciążyć, pozostawić w temperaturze pokojowej dwa dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska