Kulinarnym kunsztem pochwaliły się koła gospodyń wiejskich: z Lednicy Górnej, Podstolic, Jankówki, Pawlikowic i Sygneczowa oraz „Iskry Mietniowa”. Smakowano m.in.: paschę wielkanocną, „świątecznego ananaska”, barszcz biały, wielkanocnego kurczaka faszerowanego mielonym mięsem.
Potrawy oceniało jury, w którym pracowali proboszcz parafii w Pawlikowicach ks. Piotr Bieniek oraz podróżnicy i znawcy regionalnej kuchni Elżbieta i Andrzej Lisowscy. Za sprawą głosowania na Facebooku najlepszą potrawę wybierała w tym samym czasie publiczność.
Komisja uznała, że na Grand Prix przeglądu zasłużyły „Iskry Mietniowa” za paschę wielkanocną. Ten sam smakołyk wygrał w internetowym głosowaniu na FB.
Podczas spotkania odbyła się także promocja książki „Kobiety wielu talentów – koła gospodyń wiejskich w mieście i gminie Wieliczka”.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolski