Katarzyna Jaworek od dziecka kocha piec i gotować. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Swoimi przepisami dzieli się na blogu kulinarnym Tradycyjna Kuchnia Kasi.. - Ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować - mówi.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżki miodu płynnego
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 100g masła
Dodatkowo
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z masłem. Dodać cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagnieść ciasto.
Przygotowanie ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykroić w cieście ciasteczka. Ciastka ułożyć na blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypać kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotować 3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kaszę mannę. Utrzeć.
Połowę ciasteczek posmarować masą i skleić z ciasteczkami bez masy. Cukier puder utrzeć razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić do stwardnięcia.
