Pierogi. Top 12 przepisów na pierogi i ciasto na pierogi naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pierogi łomnicańskie Jana Buczka
Składniki
3 kg ziemniaków
20 dag gotowanych ziemniaków
20 dag bryndzy
20 dag sera białego
żółtko
sól, pieprz
Wykonanie
Obrać ziemniaki, a następnie zetrzeć je tak, jak na placki ziemniaczane. Bardzo mocno odcisnąć przez podwójnie złożoną gazę nad miską . Po odstaniu płyn odlać, a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej, a następnie dodać ugotowane i zmielone ziemniaki. Zarobić ciasto, ale na tyle zwarte, by ulepić z niego kulkę.
Gotowe ciasto uformować w kulę, do środka wkładając farsz z bryndzy, sera i żółtka doprawiony solą i pieprzem
Uformowane pierogi należy wrzucić do posolonej, gotującej się wody. Nie mieszać. Po wypłynięciu zmniejszyć ogień tak, aby tylko minimalnie się gotowały około 25-30 minut. Kiedy pierogi zaczynają opadać na dno garnka, to można je już wyjmować. Pierogi należy serwować polane tłuszczem i skwarkami albo śmietaną (według uznania). Danie najlepiej popijać zimnym mlekiem.