
Pierogi łomnicańskie Jana Buczka
Składniki
3 kg ziemniaków
20 dag gotowanych ziemniaków
20 dag bryndzy
20 dag sera białego
żółtko
sól, pieprz
Wykonanie
Obrać ziemniaki, a następnie zetrzeć je tak, jak na placki ziemniaczane. Bardzo mocno odcisnąć przez podwójnie złożoną gazę nad miską . Po odstaniu płyn odlać, a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej, a następnie dodać ugotowane i zmielone ziemniaki. Zarobić ciasto, ale na tyle zwarte, by ulepić z niego kulkę.
Gotowe ciasto uformować w kulę, do środka wkładając farsz z bryndzy, sera i żółtka doprawiony solą i pieprzem
Uformowane pierogi należy wrzucić do posolonej, gotującej się wody. Nie mieszać. Po wypłynięciu zmniejszyć ogień tak, aby tylko minimalnie się gotowały około 25-30 minut. Kiedy pierogi zaczynają opadać na dno garnka, to można je już wyjmować. Pierogi należy serwować polane tłuszczem i skwarkami albo śmietaną (według uznania). Danie najlepiej popijać zimnym mlekiem.

Pierogi z wędzonym łososiem Joanny Tokarz
Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
300 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz
250 g białego sera
150 g wędzonego łososia
opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wody
4 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.

Pierogi z serem na słodko Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
Dodatkowo
100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.

Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki na ciasto
2,5 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Składniki na farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g świeżego łososia
50 g sera typu feta
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sok z cytryny
pieprz, sól
Wykonanie
Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.