5 z 14
Pierogi łomnicańskie Jana Buczka...
fot. archiwum

Pierogi łomnicańskie Jana Buczka

Składniki

3 kg ziemniaków
20 dag gotowanych ziemniaków
20 dag bryndzy
20 dag sera białego
żółtko
sól, pieprz

Wykonanie
Obrać ziemniaki, a następnie zetrzeć je tak, jak na placki ziemniaczane. Bardzo mocno odcisnąć przez podwójnie złożoną gazę nad miską . Po odstaniu płyn odlać, a pozostałą skrobię dodajemy do miazgi ziemniaczanej, a następnie dodać ugotowane i zmielone ziemniaki. Zarobić ciasto, ale na tyle zwarte, by ulepić z niego kulkę.
Gotowe ciasto uformować w kulę, do środka wkładając farsz z bryndzy, sera i żółtka doprawiony solą i pieprzem
Uformowane pierogi należy wrzucić do posolonej, gotującej się wody. Nie mieszać. Po wypłynięciu zmniejszyć ogień tak, aby tylko minimalnie się gotowały około 25-30 minut. Kiedy pierogi zaczynają opadać na dno garnka, to można je już wyjmować. Pierogi należy serwować polane tłuszczem i skwarkami albo śmietaną (według uznania). Danie najlepiej popijać zimnym mlekiem.

6 z 14
Pierogi z wędzonym łososiem Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Pierogi z wędzonym łososiem Joanny Tokarz

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
300 g mąki pszennej 
150 ml gorącej wody 
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki soli
 
Składniki na farsz 
250 g białego sera 
150 g wędzonego łososia 
opcjonalnie szczypta soli i pieprzu 
 
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
1 łyżka masła 
1 łyżeczka mąki pszennej 
1/2 szklanki wody 
4 łyżki śmietany 18% 
1/2 pęczka świeżego koperku 
sól, pieprz do smaku 
 
Wykonanie 

Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.

7 z 14
Pierogi z serem na słodko Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Pierogi z serem na słodko Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz

200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru

Dodatkowo

100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.

8 z 14
Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki na ciasto

2,5 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

Składniki na farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g świeżego łososia
50 g sera typu feta
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sok z cytryny
pieprz, sól

Wykonanie
Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Zobacz również

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?