9 z 14
Pierogi z kaszą gryczana i mięsem Justyny Kalemby...
fot. archiwum

Pierogi z kaszą gryczana i mięsem Justyny Kalemby

Składniki

25 dag mielonego mięsa
olej
cebula
czosnek
ostra papryka w proszku
400 g kaszy gryczanej prażonej „Halina”
sól
mielony pieprz
500 g mąki
szklanka wrzątku

Wykonanie
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki.
Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać czosnek, paprykę w proszku i surową kaszę. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła.
W międzyczasie podsmażyć mięso mielone.
Do ostudzonej masy dodać podsmażone wcześniej mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką.
Na wykrojone wcześniej krążki ciasta nakładać farsz i zlepić brzegi. Pierogi gotować ok. 8-10 minut.

10 z 14
Pierogi z pieczoną dynią Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Pierogi z pieczoną dynią Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki na ciasto
2,5 szklanki mąki
łyżka oleju
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

Składniki na farsz
mała dynia
2 duże marchewki
pietruszka
cebula
2 ząbki czosnku
szczypta chili
szczypta imbiru
łyżka startego twardego sera + ser do posypania
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie

Warzywa obrać i umyć. Z dyni usunąć pestki. Pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie warzywa ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmiksować. Dodać chili, imbir i ser – wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i olej, zagnieść. W miarę zagniatania, dodawać wodę. Wyrobić. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Farsz ułożyć na środku i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 4 min. Posypać startym, twardym serem.

11 z 14
Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń...
fot. archiwum

Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń

Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
100 ml oleju lub 1/2 kostki roztopionej margaryny
1 całe jajko
1 łyżeczka soli
3 szklanki gorącej wody

Składniki na farsz
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg dobrej kiszki wiejskiej
1/2 kg słoniny
3 cebule pokrojone w kostkę

Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Następnie ciasto włożyć do foliowego woreczka i zostawić na godzinę na stolnicy.
Farsz. Słoninę pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię, podsmażyć z cebulą na złoty kolor. Połowę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów. Drugą połowę tłuszczu dodać do zmielonych ziemniaków i lekko ogrzanej kiszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kwadraty, na które nakładać farsz. Wrzucać pierogi na lekko osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok.5 min. Po ugotowaniu okrasić je słoniną z cebulą. Świetnie smakują przypieczone na patelni.

12 z 14
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła...
fot. archiwum

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

1/2 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych podgrzybków
10 dag słoniny
cebula
przyprawy

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Zobacz również

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja