13 z 14
Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką...
fot. pixabay.com

Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową z dodatkiem koniaku Andżeliki Chachlowskiej

Składniki na ciasto
40 dag mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
sól 

Składniki na farsz

2 szklanki maku
5 dag rodzynek
2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
10 dag posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1 łyżka koniaku

Wykonanie

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby przegotowaną wodę.
Ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz: umyć mak, zalać wrzątkiem, gotować na maleńkim ogniu około 20 minut, odcedzić.
Mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Sparzone rodzynki zalać koniakiem, zostawić na kilkanaście minut, połączyć z rodzynkami, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami, wlać miód, wymieszać.
Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wycinać krążki. Wypełnić farszem, dokładnie skleić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać gorące, obficie polane stopionym masłem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Co za mecz Hutnika! Aż osiem goli w hitowym starciu z Polonią

Co za mecz Hutnika! Aż osiem goli w hitowym starciu z Polonią

Kibice Hutnika wspierali drużynę w meczu z Polonią. Emocje były do końca

Kibice Hutnika wspierali drużynę w meczu z Polonią. Emocje były do końca

Polecamy

Pożar w Tarnowie. Z ogniem walczą duże siły straży

Pożar w Tarnowie. Z ogniem walczą duże siły straży

Oto oficjalny skład Cracovii na mecz z Legią Warszawa

Oto oficjalny skład Cracovii na mecz z Legią Warszawa

Bieg Twierdzy Kraków. Co się działo na trasie w okolicy Fortu Barycz

Bieg Twierdzy Kraków. Co się działo na trasie w okolicy Fortu Barycz