
Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową z dodatkiem koniaku Andżeliki Chachlowskiej
Składniki na ciasto
40 dag mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
sól
Składniki na farsz
2 szklanki maku
5 dag rodzynek
2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
10 dag posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1 łyżka koniaku
Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby przegotowaną wodę.
Ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz: umyć mak, zalać wrzątkiem, gotować na maleńkim ogniu około 20 minut, odcedzić.
Mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Sparzone rodzynki zalać koniakiem, zostawić na kilkanaście minut, połączyć z rodzynkami, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami, wlać miód, wymieszać.
Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wycinać krążki. Wypełnić farszem, dokładnie skleić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać gorące, obficie polane stopionym masłem.