https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Przepis na pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach.

Agnieszka Delkowska to autorka popularnego bloga LadyKitchen. Zakręcona na punkcie gotowania i książek kucharskich.

Składniki

  • piersi kacze - po jednej sztuce na osobę
  • sok z dwóch pomarańczy
  • sok z czterech mandarynek
  • łyżka miodu - użyłam rzepakowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków świeżego majeranku
  • łyżka listków oregano
  • dwa rozgniecione ziarna ziela angielskiego
  • jeden rozgnieciony goździk
  • po pół łyżeczki pieprzu i soli

Wykonanie
Tłuszcz na piersiach naciąć głęboko, do mięsa. Z pozostałych składników zrobić marynatę, zanurzyć w niej piersi i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyciągnąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Usmażyć z każdej strony na bardzo mocno rozgrzanej patelni, najpierw skórą do dołu. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny. Jeśli ktoś nie lubi różowej kaczki, to temperatura 160 stopni i 35 minut. Ja wkładam do piekarnika pierś razem z patelnią, na której się smażyła. Przed pokrojeniem i podaniem pierś koniecznie musi odpocząć, minimum 10 minut - soki w środku przestaną krążyć i nie uciekną podczas krojenia. Można podać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i sosem żurawinowym z chrzanem, czy prostą sałatą.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska