Agnieszka Delkowska to autorka popularnego bloga LadyKitchen. Zakręcona na punkcie gotowania i książek kucharskich.
Składniki
- piersi kacze - po jednej sztuce na osobę
- sok z dwóch pomarańczy
- sok z czterech mandarynek
- łyżka miodu - użyłam rzepakowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki listków świeżego majeranku
- łyżka listków oregano
- dwa rozgniecione ziarna ziela angielskiego
- jeden rozgnieciony goździk
- po pół łyżeczki pieprzu i soli
Wykonanie
Tłuszcz na piersiach naciąć głęboko, do mięsa. Z pozostałych składników zrobić marynatę, zanurzyć w niej piersi i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyciągnąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Usmażyć z każdej strony na bardzo mocno rozgrzanej patelni, najpierw skórą do dołu. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny. Jeśli ktoś nie lubi różowej kaczki, to temperatura 160 stopni i 35 minut. Ja wkładam do piekarnika pierś razem z patelnią, na której się smażyła. Przed pokrojeniem i podaniem pierś koniecznie musi odpocząć, minimum 10 minut - soki w środku przestaną krążyć i nie uciekną podczas krojenia. Można podać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i sosem żurawinowym z chrzanem, czy prostą sałatą.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
