Placki z jabłkami. Sprawdzone przepisy na szarlotki i inne ciasta z jabłkami naszych Czytelników. TOP 10 przepisów! Wybierz coś dla siebie!
Prosta klasyczna szarlotka z jabłkami i cynamonem
Składniki:
500 g mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier
Wykonanie
Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy posiekane zimne masło i po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”