Placki z jabłkami. Sprawdzone przepisy na szarlotki i inne ciasta z jabłkami naszych Czytelników. TOP 10 przepisów! Wybierz coś dla siebie!
Szarlotka z budyniem. To ciasto z jabłkami i pyszną masą budyniową zachwyci każdego!
Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto
mąka – 3,5 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
jajko – 2 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
margaryna – 250 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie
Składniki na masę
mleko – 750 ml
budyń waniliowy – 2 opakowania
cukier – 5 łyżek
jabłka – 1 kg
Wykonanie
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).
Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”