
Wszyscy kochamy placki ziemniaczane! Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne placki.

Chrupiące placki ziemniaczane według Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonosze
Składniki
1 kg ziemniaków
cebula
jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej z Bronowic Wielkich
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków

Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka (łyżka)
łyżeczka kminku
2 jajka
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę kminku, sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wlać do masy, z białek ubić pianę. Ubitą pianę dodać ostrożnie do masy, lekko wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, dodać mąkę. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Dzięki pianie z białek placki są bardzo puszyste, a dzięki smażeniu na smalcu – chrupkie.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków