Ten okrągły placek z drożdżowego ciasta najlepiej wypiekać w murowanym piecu opalanym drewnem. Na placku - co się komu zamarzy. I chociaż pizza pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, rozprzestrzeniła się na całym świecie i przybrała różne lokalne odmiany. Reprezentantem Polski jest pizza wiejska - z boczkiem i cebulą.
Nie wiemy dokładnie, kiedy potrawa powstała i skąd tak naprawdę pochodzi. Eksperci przypuszczają, że wypiek przypominający dzisiejszą pizzę podawali już starożytni Grecy. Następnie placek posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami trafił do Rzymu, a później do Neapolu, gdzie dodano do niego pomidory. Prawdopodobnie pierwszy współczesny tego typu wypiek powstał w 1889 roku, kiedy do Neapolu przybyła królowa Włoch - Małgorzata (czyli, po włosku, Margherita) Sabaudzka. Na tę okazję piekarz Raffaele Esposito przygotował potrawę, która kolorystycznie nawiązywała do narodowych barw Włoch. Tak właśnie powstała najpopularniejsza i najbardziej znana pizza - margerita.
W historii pizzy możemy się doszukać również polskiego akcentu! Podczas wieczerzy weselnej Bony Sforzy z królem Zygmuntem Starym podano okrągły placek, przyprawiony m.in. serem i mięsem. Wzbudził wśród gości uznanie i przypadł do gustu młodej parze.
Przedwojenne cukiernie Krakowa [ARCHIWALNE ZDJĘCIA]
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!