
Krajowa konsumpcja jaj jest relatywnie stabilna. Według GUS przeciętne spożycie jaj w gospodarstwach domowych w 2020 wynosiło 132 szt./os.

Za blisko ponad połowę unijnej produkcji jaj odpowiadają Francja, Niemcy, Hiszpania i Włochy

Według danych MRiRW przeciętna cena sprzedaży jaj (kat. M) w 1q22 w kraju była wyższa o 24% r/r. Wzrosty cen wywołane są narastającą presją kosztową, grypą ptaków w UE i w USA oraz efektami wojny w Ukrainie (wstrzymany eksport jaj). Ukraina jest największym dostawcą jaj na rynek UE, choć udział importu w unijnej konsumpcji jest niewielki.

Od 2012 (kiedy wprowadzono nowe wymogi w zakresie chowu klatkowego) do 2019 produkcja jaj w Polsce wzrastała średniorocznie o 3,4 proc. 2020 przyniósł spadek produkcji o 2,6 proc. (w tym jaj konsumpcyjnych o 3,1 proc.). Spadek był wynikiem zmniejszonego popytu – mniejsze zapotrzebowanie w sektorze HoReCa (restrykcje z uwagi na COVID-19), przy tylko nieznacznym wzroście konsumpcji w gospodarstwach domowych.