
Polski fast food czy fast food z Polski? KUKURYDZA GOTOWANA
Być może nie spełnia kryteriów fast fooda jeśli chodzi o kalorie, ale jest to jeden z typowych przykładów polskich ulicznych posiłków serwowanych na szybko. W kurortach turystycznych jeszcze kilka lat temu gotowana kukurydza z masłem była prawdziwym hitem.
Sprawdź również jak samodzielnie ugotować kukurydzę w domu.

Polski fast food czy fast food z Polski? PIZZA
Tradycyjny włoski placek z sosem pomidorowym i serem był początkowo posiłkiem dla ubogich. Pizza w kształcie, w jakim znamy ją obecnie, powstała w 1899 roku. Wtedy to Raffaele Esposito przygotował potrawę z pomidorami, serem mozzarella i bazylią (reprezentującą kolory Włoch) na powitanie królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol. W Polsce pierwsza pizzeria powstała już w 1975 roku - w Słupsku. W latach 90. nastąpił wysyp włoskich restauracji.

Polski fast food czy fast food z Polski? SMAŻONA KIEŁBASA
Nie aż tak często spotykana w ulicznych barach, jednak będąca obowiązkowym elementem wszelkich imprez masowych. Przeważnie podawana z bułką, ogórkiem kiszonym oraz ketchupem i musztardą. Najbardziej popularne odmiany to kiełbasa tradycyjna i śląska.
