5 z 13
Rodzaj kanapki formowanej na podłużnej bułce, z pieczarkami,...

Polski fast food czy fast food z Polski? ZAPIEKANKA

Rodzaj kanapki formowanej na podłużnej bułce, z pieczarkami, cebulą, serem oraz ketchupem. Jej rodowód sięga lat 70., kiedy to Edward Gierek zakupił zachodnią licencję na produkcję bagietek. Wystarczyło dodać do nich znane wszystkim składniki - i fast food gotowy! Zapiekanki w różnych wersjach są popularne po dziś dzień.

6 z 13
Mimo że opiekany kurczak znany jest na całym świecie, to w...

Polski fast food czy fast food z Polski? KURCZAK Z ROŻNA

Mimo że opiekany kurczak znany jest na całym świecie, to w PRL-u kurczak z rożna stał się nieodłącznym elementem polskiego krajobrazu. Po zmianach ustrojowych danie zostało wyparte przez inne fast foody, takie jak kebab czy hamburgery. Dziś coraz rzadziej widuje się budki z kurczakiem, jednak wciąż można go bez problemu kupić na ulicy.

7 z 13
Pokrojone w słupki ziemniaki, smażone w głębokim tłuszczu...

Polski fast food czy fast food z Polski? FRYTKI

Pokrojone w słupki ziemniaki, smażone w głębokim tłuszczu (oryginalnie - wołowym). Fast food pochodzi z Belgii, gdzie tradycyjnie podaje się go z majonezem.

8 z 13
W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w...

Polski fast food czy fast food z Polski? KEBAB

W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w jęz. tureckim oznacza to „obracające się pieczone mięso”. W kebabie znajdziemy mięso - oryginalnie baraninę, ale może być też drób lub wołowina - podawane z surówką i sosami w picie lub bułce. Tradycyjnie kebab był serwowany z owczym serem. Danie pochodzi z kuchni tureckiej. Pierwsza budka z fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Zobacz również

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada