
Polski fast food czy fast food z Polski? ZAPIEKANKA
Rodzaj kanapki formowanej na podłużnej bułce, z pieczarkami, cebulą, serem oraz ketchupem. Jej rodowód sięga lat 70., kiedy to Edward Gierek zakupił zachodnią licencję na produkcję bagietek. Wystarczyło dodać do nich znane wszystkim składniki - i fast food gotowy! Zapiekanki w różnych wersjach są popularne po dziś dzień.

Polski fast food czy fast food z Polski? KURCZAK Z ROŻNA
Mimo że opiekany kurczak znany jest na całym świecie, to w PRL-u kurczak z rożna stał się nieodłącznym elementem polskiego krajobrazu. Po zmianach ustrojowych danie zostało wyparte przez inne fast foody, takie jak kebab czy hamburgery. Dziś coraz rzadziej widuje się budki z kurczakiem, jednak wciąż można go bez problemu kupić na ulicy.

Polski fast food czy fast food z Polski? FRYTKI
Pokrojone w słupki ziemniaki, smażone w głębokim tłuszczu (oryginalnie - wołowym). Fast food pochodzi z Belgii, gdzie tradycyjnie podaje się go z majonezem.

Polski fast food czy fast food z Polski? KEBAB
W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w jęz. tureckim oznacza to „obracające się pieczone mięso”. W kebabie znajdziemy mięso - oryginalnie baraninę, ale może być też drób lub wołowina - podawane z surówką i sosami w picie lub bułce. Tradycyjnie kebab był serwowany z owczym serem. Danie pochodzi z kuchni tureckiej. Pierwsza budka z fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.