

Polski fast food czy fast food z Polski? HOT DOG
Jest to rodzaj kanapki z gorącą parówką lub kiełbaską z dodatkiem sosów - takich jak musztarda i ketchup. Danie typowo amerykańskie, choć wywodzi się z... Niemiec! To tam właśnie, we Frankfurcie nad Menem, w 1487 r. powstała pierwsza parówka - frankfurterka. Niemieccy imigranci przywieźli wynalazek do Stanów Zjednoczonych dopiero w XIX wieku. W 1871 roku Charles Feltman otworzył na Coney Island pierwszą budkę z dachshundem w bułce mlecznej.

Polski fast food czy fast food z Polski? HAMBURGER
Rodzaj kanapki z kotletem z mięsa wołowego, serem, ketchupem oraz z różnymi dodatkami. Hamburger to typowo amerykańskie danie, będące także potrawą kuchni domowej. Za sprawą takich barów jak McDonald’s stał się popularny na całym świecie. Hamburger został wymyślony w 1904 roku przez garncarza z Teksasu - Fletchera Davisa.

Polski fast food czy fast food z Polski? PASZTECIK SZCZECIŃSKI
Danie typowe dla Szczecina znane jest pod postacią smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. W wersji mięsnej nadzienie składa się z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami, sera i pieczarek. W czasach PRL-u często zastępowano farsz mięsny pastą jajeczną. Pierwszy lokal z pasztecikami został założony w 1969 r.