Najczęściej nad Wisłę trafiały pomidory z Hiszpanii (52,3 tys. ton) oraz Holandii (38,8 tys. ton). Po 14 tys. ton nabyliśmy od Niemców i Francuzów, niecałe 11 tys. ton pochodziło z tureckiego rynku. Łącznie w ubiegłym roku Polska zaimportowała 142,2 tys. ton pomidorów wobec 144,3 tys. ton w 2015.
Jeśli chodzi o handel zagraniczny naszymi pomidorami, w ubiegłym roku sprzedaliśmy państwom Wspólnoty 73 tys. ton tych warzyw. Poza Unię trafiło ich 31,7 tys. ton. Białoruś była największym importerem, mowa o zakupie 28,9 tys. ton. W przypadku krajów unijnych, polskimi pomidorami chętnie raczyli się w 2016 mieszkańcy Wielkiej Brytanii (10,4 tys. ton) i Hiszpanii (8,2 tys. ton). Po ponad 5 tys. ton zakupili Niemcy, Czesi i Litwini.
Źródło informacji: FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat