1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na wyśmienite...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na wyśmienite naleśniki.

2 z 14
Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto naleśnikowe

1/2 kg mąki 
1 szklanka mleka 
2 jajka 
3 łyżki oleju 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
cukier waniliowy 
 
Składniki na nadzienie serowe 
1/2 kg sera białego chudego 
1 serek homogenizowany waniliowy 
2 żółtka  
1 cukier waniliowy 
3 łyżki cukru

Wykonanie
Ciasto. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.  
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.

3 z 14
Naleśniki pomidorowe z kurczakiem  Anny Loski...
fot. Anna Loska

Naleśniki pomidorowe z kurczakiem  Anny Loski

Składniki na ciasto 
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżka oleju 
szczypta sody 
150 g mąki 
1/2 szklanki mleka 
3 duże pomidory rozdrobnione blenderem  
 
Składniki na nadzienie 
2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 
125 g mozzarelli pokrojonej na kawałki 
około 10 pomidorków koktajlowych  
1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki  
pieprz 
sól 

Wykonanie 
Przygotować ciasto – powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli wyszło zbyt gęste, dolać trochę mleka.  Ciasto odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Mięso podsmażyć. Dodać mozzarellę, pokrojone pomidorki oraz oliwki. Doprawić do smaku i dalej podsmażać do czasu aż mozzarella zacznie się topić. Nadzienie ułożyć na połowie naleśnika i złożyć go w trójkąt. Naleśniki posypać pokrojonymi  oliwkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

4 z 14
Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń...
fot. pixabay.com

Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej

Składniki ciasto naleśnikowe
1/2 litra mleka
4 jajka
łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
5 dag roztopionego masła
25 dag mąki

Składniki na farsz do naleśników

1/2 kg mięsa wieprzowego, zmielonego
2 ząbki czosnku
łyżka przyprawy meksykańskiej
łyżeczka ostrej papryki
puszka pomidorów
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
2 cebule
mały przecier pomidorowy
olej

Wykonanie
Z podanych składników wyrobić na gładką masę ciasto naleśnikowe.
Cebule i czosnek pokroić na drobno, potem podsmażyć na smalcu lub oleju, według gustu, dodać do tego zmielone mięso i smażyć dalej, potem dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dopiero dołożyć fasolę i kukurydzę.
Nałożyć farsz na usmażone naleśniki i zwinąć tak samo jak krokiety.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek