
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na wyśmienite naleśniki.

Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto naleśnikowe
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
cukier waniliowy
Składniki na nadzienie serowe
1/2 kg sera białego chudego
1 serek homogenizowany waniliowy
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Wykonanie
Ciasto. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.

Naleśniki pomidorowe z kurczakiem Anny Loski
Składniki na ciasto
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
szczypta sody
150 g mąki
1/2 szklanki mleka
3 duże pomidory rozdrobnione blenderem
Składniki na nadzienie
2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
125 g mozzarelli pokrojonej na kawałki
około 10 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
pieprz
sól
Wykonanie
Przygotować ciasto – powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli wyszło zbyt gęste, dolać trochę mleka. Ciasto odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Mięso podsmażyć. Dodać mozzarellę, pokrojone pomidorki oraz oliwki. Doprawić do smaku i dalej podsmażać do czasu aż mozzarella zacznie się topić. Nadzienie ułożyć na połowie naleśnika i złożyć go w trójkąt. Naleśniki posypać pokrojonymi oliwkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej
Składniki ciasto naleśnikowe
1/2 litra mleka
4 jajka
łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
5 dag roztopionego masła
25 dag mąki
Składniki na farsz do naleśników
1/2 kg mięsa wieprzowego, zmielonego
2 ząbki czosnku
łyżka przyprawy meksykańskiej
łyżeczka ostrej papryki
puszka pomidorów
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
2 cebule
mały przecier pomidorowy
olej
Wykonanie
Z podanych składników wyrobić na gładką masę ciasto naleśnikowe.
Cebule i czosnek pokroić na drobno, potem podsmażyć na smalcu lub oleju, według gustu, dodać do tego zmielone mięso i smażyć dalej, potem dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dopiero dołożyć fasolę i kukurydzę.
Nałożyć farsz na usmażone naleśniki i zwinąć tak samo jak krokiety.