
Naleśniki po łemkowsku
Składniki na ciasto
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
5 łyżek oliwy
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na farsz
1/2 kg ziemniaków
25 dag sera białego
20 dag cebuli
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na jasny kolor.
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, dodając biały ser. Cebulę usmażyć na oleju, dodać do przygotowanego farszu. Przyprawić do smaku. Wymieszać.
Przygotowany farsz nakładać na wcześniej usmażone naleśniki, składać w kopertę.
Naleśniki opiec na maśle z obu stron. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany

Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 paczuszki kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
200 g fasoli czerwonej
szklanka drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazylii
garść kolendry
3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
1/2 łyżeczki płatków chilli
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Odcedzić i blenderem zmiksować ją na gładką masę (konsystencja gęstego ciasto naleśnikowe). Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Usmażyć naleśniki.
Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości i ubić za pomocą tłuczka. Dodać posiekane pomidory, zioła, czosnek, musztardę i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Naleśniki można podać z sosem pomidorowym, jogurtowym lub dowolnym sosem.

Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym Małgorzaty Bykowskiej
Składniki na ciasto
400 ml wody gazowanej
300 ml mleka
2 jajka
30 dag mąki
łyżka czarnego sezamu
Składniki na farsz
filet świeżego łososia bez skóry
sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
gałka muszkatołowa
cytryna
świeży szpinak
śmietana 30 proc.
czosnek
łyżka masła
Wykonanie
Ciasto naleśnikowe.
Do miski wlać, wodę, mleko, wbić jajka. Miksować dosypując mąkę, szczyptę soli i łyżkę sezamu . Do ciasta wlać odrobinę oleju, żeby przy smażeniu naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeden naleśnik spokojnie wystarczy na osobę. Placki usmażyć na złoty kolor.
Farsz. Łososia posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i piec w 180 stopniach 10 minut. W momencie kiedy łosoś się piecze, przygotować sos. W rondelku podgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek i świeży szpinak. Dusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać niewielką ilością śmietany, doprawić solą , czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować do momentu, aż się zredukuje.
Całość zmiksować blenderem, jeżeli to konieczne, ponownie podgrzać. Na gotowe placki naleśnikowe nałożyć rozdrobnionego widelcem łososia, zawinąć w rulonik. Naleśniki polać sosem szpinakowym.

Naleśniki kukurydziane z mięsem Joanny Tokarz
Składniki
1 puszka kukurydzy
200 g wołowego mięsa mielonego
8 pieczarek średniej wielkości
150 g sera żółtego typu gouda
1 jajko
75 ml mleka
75 ml wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Kukurydzę odcedzić. 2/3 puszki zmiksować na gładki krem. Dodać jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotować mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (z podanej ilośći wyjdą cztery).
Mięso mielone połączyć z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz podzielić na 4 części i posmarować każdego naleśnika. Złożyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki umyć, pokroić w talarki i usmażyć ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypać każdego naleśnika, a całość pokryć startym żółtym serem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 minut. Podawać na ciepło.