
Naleśniki z kaszanką koszyckich gospodyń
Składniki
1/2 litra mleka
1 jajko
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
8 dużych cebul
20 dag sera żółtego
2 puszki pomidorów
1 kg kaszanki
przyprawa curry
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Z mleka, jajka, wody mineralnej, mąki i szczypty soli zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. Dwie cebule posiekać drobno, podsmażyć z przyprawami (solą, pieprzem i szczyptą curry). Następnie włożyć kaszankę i wszystko podsmażyć. Resztę cebuli pokroić w piórka, podsmażyć z przyprawą curry (musi być ją dobrze czuć). Dodać pomidory z puszki, chwilę wszystko pogotować, doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki przełożyć kaszanką, zwinąć w ruloniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać cebulką z pomidorami i zapiekać około 30 minut. Na samym końcu posypać wszystko żółtym serem utartym na tarce o grubych oczkach i zapiec do rozpuszczenia sera.

Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki na ciasto naleśnikowe
200 g maki pszennej
3 jajka
500 ml mleka
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na nadzienie
1/2 kg brzoskwiń
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody
2 łyżki masła
Składniki na bezę
3 białka
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny
4 łyżki cukru
Wykonanie
Cisto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona.

Naleśniki z brokułami i serkiem chrzanowym Koła Gospodyń Wiejskich w Broszkowicach
Składniki
300 g maki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki oleju
400 ml mleka
200 g szynki parmeńskiej
200 g łososia wędzonego
natka pietruszki lub szczypior
200 g różyczek brokuła (sparzone wcześniej)
400 g serków chrzanowych
4 plastry papryki marynowanej
3 łyżki chrzanu
Wykonanie
W misce wymieszać mąkę, mleko, jajka, 2 łyżki oleju i posiekaną natkę pietruszki lub szczypior. Na patelnie wlać odrobinę oleju. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć.
Usmażyć w ten sposób 10-12 naleśników. Na zimne naleśniki nałożyć grubą warstwę sera (wymieszanego wcześniej z chrzanem). Na ser nałożyć małe różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę oraz plaster szynki parmeńskiej lub łososia. Tak przygotowanego naleśnika zrolować zawijając brzegi do środka. Gotowe naleśniki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Bezglutenowe naleśniki Andżeliki Knop
Składniki
100 g mąki gryczanej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki amarantusowej
jajko
szczypta soli
1,5 szklanki wody gazowanej lub mleka
oliwa do smażenia (opcjonalnie)
Składniki na farsz
twarożek
świeże owoce
Wykonanie
Do miski miksera przesypać mąkę gryczaną, ryżową oraz amarantusową. Dodać sól, jajko i wodę gazowaną lub mleko. Miksować, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Na rozgrzaną patelnię wylać niewielkie ilości ciasta, smażyć ok 1-2 minut. Jeśli nie macie patelni teflonowej, zwykłą należy posmarować ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem, a następnie smażyć naleśniki.
Naleśniki podać z ulubionymi dodatkami, na przykład twarożkiem i owocami.