9 z 14
Naleśniki z kaszanką koszyckich gospodyń...
fot. archiwum

Naleśniki z kaszanką koszyckich gospodyń

Składniki 
1/2 litra mleka 
1 jajko 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
1 szklanka mąki pszennej 
8 dużych cebul 
20 dag sera żółtego 
2 puszki pomidorów  
1 kg kaszanki 
przyprawa curry 
pieprz i sól do smaku 

Wykonanie

Z mleka, jajka, wody mineralnej, mąki i szczypty soli zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. Dwie cebule posiekać drobno, podsmażyć z przyprawami (solą, pieprzem i szczyptą curry). Następnie włożyć kaszankę i wszystko podsmażyć. Resztę cebuli pokroić w piórka, podsmażyć z przyprawą curry (musi być ją dobrze czuć). Dodać pomidory z puszki, chwilę wszystko pogotować, doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki przełożyć kaszanką, zwinąć w ruloniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać cebulką z pomidorami i  zapiekać około 30 minut. Na samym końcu posypać wszystko żółtym serem utartym na tarce o grubych oczkach i zapiec do rozpuszczenia sera.

10 z 14
Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki na ciasto naleśnikowe
200 g maki pszennej 
3 jajka 
500 ml mleka 
szczypta soli 
olej do smażenia 

Składniki na nadzienie
1/2 kg brzoskwiń 
4 łyżki cukru 
1 cukier waniliowy 
1/3 szklanki wody 
2 łyżki masła 

Składniki na bezę

3 białka 
szczypta soli 
kilka kropli soku z cytryny 
4 łyżki cukru 

Wykonanie
Cisto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie  puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i  sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona.

11 z 14
Naleśniki z brokułami i serkiem chrzanowym Koła Gospodyń...
fot. archiwum

Naleśniki z brokułami i serkiem chrzanowym Koła Gospodyń Wiejskich w Broszkowicach

Składniki
300 g maki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki oleju
400 ml  mleka
200 g szynki parmeńskiej
200 g  łososia wędzonego
natka pietruszki lub szczypior
200 g różyczek brokuła (sparzone wcześniej)
400 g serków chrzanowych
4 plastry papryki marynowanej  
3 łyżki chrzanu

Wykonanie

W misce wymieszać mąkę, mleko, jajka, 2 łyżki oleju i posiekaną natkę pietruszki lub szczypior. Na patelnie wlać odrobinę oleju. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć.
Usmażyć w ten sposób 10-12 naleśników. Na zimne naleśniki nałożyć grubą warstwę sera (wymieszanego wcześniej z chrzanem). Na ser nałożyć małe różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę oraz plaster szynki parmeńskiej lub łososia. Tak przygotowanego naleśnika zrolować zawijając brzegi do środka. Gotowe naleśniki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

12 z 14
Bezglutenowe naleśniki Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Bezglutenowe naleśniki Andżeliki Knop

Składniki
100 g mąki gryczanej 
50 g mąki ryżowej 
50 g mąki amarantusowej 
jajko 
szczypta soli 
1,5 szklanki wody gazowanej lub mleka 
oliwa do smażenia (opcjonalnie) 

Składniki na farsz

twarożek 
świeże owoce 

Wykonanie
Do miski miksera przesypać mąkę gryczaną, ryżową oraz amarantusową. Dodać sól, jajko i wodę gazowaną lub mleko. Miksować, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Na rozgrzaną patelnię wylać niewielkie ilości ciasta, smażyć ok 1-2 minut. Jeśli nie macie patelni teflonowej, zwykłą należy posmarować ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem, a następnie smażyć naleśniki.  
Naleśniki podać z ulubionymi dodatkami, na przykład twarożkiem i owocami.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zobacz również

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku