13 z 14

fot. archiwum
Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami Roberta Muzyczki
Składniki
700 ml mleka czekoladowego OSM Piątnica
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
500 ml śmietany słodkiej 36%
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 szklanka świeżych borówek
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.