Chili con carne – przepis. To jednogarnkowe rozgrzewające danie przygotujesz w kilka chwil. Przepis naszej Czytelniczki Karoliny Marczewskiej.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ½ puszki fasoli czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne
Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe.
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie!

Wideo