https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: chili con carne. Proste i szybkie danie jednogarnkowe

mad
Chili  con carne. To jednogarnkowe rozgrzewające danie przygotujesz w kilka chwil.
Chili con carne. To jednogarnkowe rozgrzewające danie przygotujesz w kilka chwil. Fot. Karolina Marczewska
Chili con carne (czyli chili z mięsem) to proste i szybkie danie rodem z… Teksasu. Jego podstawą jest mięso, czosnek i papryka. Zobaczcie przepis ekspresowy.

Chili con carne – przepis. To jednogarnkowe rozgrzewające danie przygotujesz w kilka chwil. Przepis naszej Czytelniczki Karoliny Marczewskiej.

Składniki

  •  500 g mięsa mielonego  
  • 1 cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 papryka czerwona  
  •  ½ puszki fasoli czerwonej  
  • ½ puszki kukurydzy  
  • 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy 
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne

 
  
Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe. 

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina

lubię, zazwyczaj robię na pasacie łowicz, wychodzi pycha ;-)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska