5 z 12
Ostry gulasz z kurczaka Janiny Czai...
fot. 123 rf

Ostry gulasz z kurczaka Janiny Czai

Składniki
duża podwójna pierś z kurczaka
duży por
1/2 szklanki ugotowanego groszku zielonego
1/2 l śmietany 18 proc.
2 płaskie łyżki mieszanki curry
łyżka posiekanych listków kolendry
oliwa do smażenia

Wykonanie
Pierś umyć, pokroić w kostkę. Oczyszczonego i opłukanego pora pokroić w cienkie paseczki i szybko przysmażyć na oliwie. Gdy por się lekko zeszkli, dodać kurczaka i wymieszać. Obsmażyć na złocisty kolor. Następnie wlać na mięso śmietanę, wsypać curry, dodać groszek i delikatnie mieszając podgrzać potrawę jeszcze około 2-3 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypać dość grubo posiekaną kolendrą.

6 z 12
Czorsztyński gulasz z kopytkami...
fot. archiwum

Czorsztyński gulasz z kopytkami

Składniki na gulasz
1,20 kg baraniny lub łopatki wieprzowej
smalec lub olej do smażenia
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 kg białej kapusty (główka)
0,30 kg kiszonej kapusty
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
pieprz i sól do smaku

Składniki na kopytka

1 kg ziemniaków
0,25 kg mąki
2 jajka

Wykonanie

Gulasz: Mięso dobrze opłukać pod bieżącą wodą, wyjąć wszelkie kości i ich pozostałości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone kawałki mięsa zalać wodą i dusić do miękkości.
Kapustę białą pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym naczyniu ugotować kapustę kiszoną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać kapusty oraz cebulę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć cały czas mieszając, aż mąka nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do potrawy.
Czosnek drobno pokroić i dodać do gulaszu razem z przyprawami.
Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić i przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę i jajka, wyrobić ciasto.
Z ciasta formułować niewielkie wałeczki i pociąć na kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gdy wypłyną na wierzch, gotować przez ok. 2-3 minuty.

7 z 12
Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką Violetty Grzelki

Składniki
ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone i 2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
Przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku

Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki.
Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości.
Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

8 z 12
Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi

Składniki
20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Wykonanie
Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gorlickie Strzeleckie Bractwo Kurkowe ma nowego króla. Został nim Piotr Potok

Gorlickie Strzeleckie Bractwo Kurkowe ma nowego króla. Został nim Piotr Potok

Klasyki w Gorlicach! Zabytkowe auta podbiły nawet serca najmłodszych

Klasyki w Gorlicach! Zabytkowe auta podbiły nawet serca najmłodszych

Największy park ruchomych dinozaurów w Europie z nowymi atrakcjami i dużymi  planami

Największy park ruchomych dinozaurów w Europie z nowymi atrakcjami i dużymi planami

Zobacz również

Turystów w Krakowie już za dużo? "Miasto jak lunapark". Wiceprezydent komentuje

Turystów w Krakowie już za dużo? "Miasto jak lunapark". Wiceprezydent komentuje

Gorlickie Strzeleckie Bractwo Kurkowe ma nowego króla. Został nim Piotr Potok

Gorlickie Strzeleckie Bractwo Kurkowe ma nowego króla. Został nim Piotr Potok